???? انجام ورزش های مناسب زانو به تقویت عضلات و مفاصلی که دچار آسیب شدهاند، کمک میکند. تقویت زانوها برای حفظ سلامت و کارایی آنها ضروری است، چراکه نقش مهمی در تحمل وزن بدن و تسهیل حرکت دارند. انجام تمرینات کششی و قدرتی، یوگا، شنا و مصرف مولتیویتامینها و مواد معدنی از راهکارهای مؤثر برای تقویت زانوها هستند. این تمرینات به بهبود دامنه حرکتی و تقویت عضلات اطراف زانو کمک میکنند، که در نتیجه سفتی و آسیبپذیری زانوها را کاهش میدهند. تقویت عضلات چهار سر ران نیز نقش مهمی در پیشگیری از آسیبهای زانو و بهبود ثبات و پشتیبانی مفصل زانو دارد.
با این حال، هر فرد باید قبل از شروع هر برنامه ورزشی با فیزیوتراپ یا پزشک متخصص مشورت کند، زیرا برخی تمرینات ممکن است به جای بهبود درد، آن را تشدید کنند. متخصصان طب فیزیکی میتوانند برنامههای تمرینی سفارشی را برای تقویت عضلات زانو به بیماران بدهند. این برنامهها معمولاً بین 2 تا 4 هفته پس از آسیبدیدگی آغاز میشوند. هدف اصلی این برنامهها تقویت عضلات جمعکننده و بازکننده زانو است و پس از بهبود علائم، تمرینات چرخشی نیز اضافه میشوند. توجه به این نکات و رعایت راهنماییهای تخصصی میتواند به حفظ سلامت زانوها و کاهش درد و آسیبهای مرتبط کمک کند.
???? اهمیت انجام ورزش های مناسب زانو
ورزش های مناسب زانو معمولاً توسط فیزیوتراپها به بیماران پیشنهاد میشوند. اگرچه برخی از زانو دردها به دلیل بیماری یا افزایش سن رخ میدهند، اما برخی از دردها را میتوان به طور معمول در خانه از طریق مسکنهای بدون نسخه و تمرینات کششی و تقویتی مدیریت کرد.
ورزش های مناسب زانو به تقویت ماهیچهها از جمله عضلات مرکزی، عضلات لگن، عضلات چهارسر ران، عضلات همسترینگ و عضلات ساق پا کمک میکنند.
بیشتر بخوانید: چطور با وجود زانو درد ورزش کنیم؟
از طرفی، ورزشهایی برای بهبود سلامت زانوها وجود دارد که از بروز مشکلات جدی در آینده جلوگیری میکنند. این ورزشها میتوانند با افزایش قدرت و استحکام ماهیچهها و بهبود انعطافپذیری مفاصل، از آسیبهای زانو پیشگیری کنند. با این حال، تمام حرکتهای ورزشی برای انواع دردهای زانو مناسب نبوده و برای شروع ورزش باید با پزشک متخصص مشورت کنید تا اطمینان یابید که تمرینات انتخابی روند بهبودی شما را تسریع کرده و از آسیبهای بیشتر جلوگیری میکنند.
???? آشنایی با ورزش های مناسب زانو
توجه داشته باشید، انجام تمرینات ورزشی برای کاهش درد زانو جهت آگاهی و اطلاع از نحوه ورزش است؛ بنابراین از انجام خودسرانه و بدون مشورت پزشک اجتناب کنید. در ادامه به برخی از ورزش های مناسب زانو اشاره میکنیم.
تمرین ایزومتریک عضله چهار سر ران
یکی از ورزش های مناسب زانو، تمرینات ایزومتریک عضله چهار سر ران است که به تسکین درد عضلانی زانو و تقویت عضلات کمک می کنند. این تمرینها میتوانند به راحتی در خانه انجام شوند. برای شروع، روی زمین بنشینید و پشت خود را روی آرنجها تکیه دهید. زانو را صاف روی زمین قرار دهید و زانوی دیگر را خم کرده و پا را روی زمین بگذارید.
سپس عضلات چهار سر ران پای صاف را منقبض کرده، این وضعیت را پنج ثانیه نگه دارید و سپس شل کنید. این تمرین را ۱۰ تا ۲۰ بار و سه بار در روز تکرار کنید.
بالا بردن ساق پا جهت تقویت عضلات چهارسر ران
بالا بردن ساق پا برای تقویت عضلات چهارسر ران یک تمرین مؤثر است که میتواند به کاهش درد زانو کمک کند. برای انجام این تمرین، روی زمین بنشینید و پشت خود را روی آرنجها تکیه دهید.
زانو را صاف و کشیده روی زمین قرار دهید و زانوی دیگر را خم کنید. سپس عضلات چهار سر ران پای کشیده را سفت کنید. در ادامه ساق پا را با فاصله حدود ۳۰ سانتیمتر از زمین بالا ببرید. این حالت را پنج ثانیه نگه دارید، سپس به آرامی پا را پایین بیاورید. این تمرین را ۱۰ تا ۲۰ بار و سه بار در روز تکرار کنید. این روش ساده و مؤثر به تقویت عضلات و بهبود ثبات زانو کمک میکند.
بالا بردن ساق پا جهت تقویت عضلات خارجی ران
از دیگر ورزش های مناسب زانو، بالا بردن ساق پا است. این تمرین به صورت درازکش به یک پهلو انجام میشود به طوری که زانوی دچار آسیب بالا قرار گیرد. به عنوان مثال، اگر هدف درمان درد زانوی چپ است، به پهلوی راست بخوابید.
سپس عضلات ران سفت شوند و ساق پا تا زاویه ۴۵ درجه بالا برده شود. پنج ثانیه نگه دارید، سپس به آرامی پا را پایین بیاورید. این تمرین را ۱۰ تا ۲۰ بار و سه بار در روز تکرار کنید.
بالا بردن ساق جهت تقویت عضله داخلی ران
از دیگر ورزش های مناسب زانو که برای تقویت عضلات داخلی ران بسیار مفید است، بالا بردن ساق پا است. برای این تمرین، به پهلو دراز بکشید و پای آسیبدیده در پایین باشد. سپس پای سالم را بالای پای آسیبدیده قرار دهید. عضلات ران پای پایین را سفت کنید، سپس آن را بلند کنید و به مدت پنج ثانیه نگه دارید. سپس به آرامی پایین بیاورید. این تمرین را ۱۰ تا ۲۰ بار و سه بار در روز تکرار کنید.
بیشتر بخوانید: اوزون درمانی شانه + روش درمان
تمرینات کششی باسن
برای انجام این تمرین، زانوی پای آسیبدیده را خم کنید و پای دیگر را روی آن قرار دهید. سپس نیم تنه را به سمت زانویی که خم است بچرخانید. آرنج بازوی مقابل را روی قسمت خارجی زانوی خمیده فشار دهید و این حالت را نگه دارید. این تمرین را ۱۰ تا ۲۰ بار و سه بار در روز تکرار کنید.
چرخاندن عضلات همسترینگ
این تمرین در حالت ایستاده انجام میشود. دستها را طوری قرار دهید که متعادل بمانید. سپس زانوی آسیبدیده را خم کنید و پای آن را به آرامی به سمت عقب بالا بیاورید تا زمانی که پاشنه پا تقریباً همسطح زانو شود. یک ثانیه نگه داشته، بعد به آرامی پا را پایین بیاورید. این حرکت را از ۱۰ تکرار شروع کنید و تا ۱۵ بار، سه بار در روز انجام دهید.
خلاصه مطالب
ورزش های مناسب زانو نقش مهمی در بهبود و کاهش میزان درد بیماران دارند. انجام تمرینات مناسب و هدفمند میتواند عضلات اطراف زانو را تقویت کرده و از آسیبهای جدیتر جلوگیری کند. از آنجا که هر نوع زانو درد و آسیب ممکن است شرایط خاص خود را داشته باشد، مشاوره با پزشک متخصص یا فیزیوتراپ ضروری است تا برنامهای منطبق با نیازهای فردی تنظیم شود.
تمرینات تقویتی مانند بالا بردن ساق پا، تمرینات کششی و تقویت عضلات همسترینگ میتوانند به بهبود تحرک، ثبات و قدرت زانو کمک کنند. با رعایت دقیق توصیههای پزشکی و انجام منظم تمرینات، میتوانید زانوها را در بهترین حالت عملکرد خود نگه داشته و از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کنید.
برای دانلود پی دی اف مقاله کلیک کنید.
منبع: سایت کلینیک دینا و ورزش های مناسب زانو